Nieuwsberichten!

Is gezond eten het nieuwe diëten?

Gepost op maart 13, 2014 om 15:06 in Nieuws, Redactie door Rianne van Vulpen

Diëten heeft geen zin, gezond eten des te meer. Toch zijn er ook mensen die daarin overdrijven. Na anorexia nervosa begint onder tienermeisjes nu orthorexia nervosa een toenemend probleem te worden: een ongezonde obsessie voor gezond eten.

Uit een enquête van Stichting Human Concern en girlscene.nl blijkt dat tienermeiden nauwelijks meer lijnen, 65 procent doet dat nooit. In plaats daarvan proberen ze wel zo gezond mogelijk te eten. En dat kan ook weer extreme vormen aannemen.

Zo zijn er bijvoorbeeld meiden die absoluut geen koolhydraten willen eten, terwijl je niet zonder kunt. Of meisjes die alleen maar rauwe groente en fruit eten, maar ook alleen daaruit kun je niet voldoende voedingsstoffen halen.

Ons motto? Geniet, maar eet met mate. Want gezond eten moet natuurlijk wel écht gezond blijven.

FotoFoto: Flickr, Richard Scharfenberg

Bron: rtl nieuws

sla groot

 

 

 

 

Daarom is pure chocolade gezond!

Gepost op maart 20, 2014 om 16:48 in Blog, Nieuws door Jeanine van Kollenburg

 

choco

We horen het wel vaker; pure chocolade is goed voor ons. Het zorgt o.a. voor een betere bloeddruk en houdt ons hart- en bloedvatenstelsel gezond. Een paar blokjes pure chocolade dragen dus bij aan een goede gezondheid. Maar waarom eigenlijk?  Onderzoekers van de Louisiana State UniversityState University zochten het uit en kwamen tot de volgende conclusie: bepaalde darmbacteriën worden extra actief van chocolade en zorgen ervoor dat de anti-oxidanten en de voedingsvezels worden omgezet in kleinere moleculen die ontstekingsremmend werken.

Het onderzoek werd uitgevoerd met drie types cacao en met reageerbuisjes die opgesteld waren zodat ze de werking van de darmen konden nabootsen. De onderzoekers kwamen er bovendien achter dat het kan helpen om darmbacteriën te stimuleren door het eten van probiotische producten. Ook de combinatie van pure chocolade met granaatappel geeft extraextra resultaat.

Hebben we toch weer een extra/goede reden om een blokje chocolade te nemennemen!

Bron: Scientias.nl

 

 

Vroeg naar buiten voor een gezond gewicht

Gepost op april 7, 2014 om 15:41 in Blog, Nieuws door Jeanine van Kollenburg

 

ochtendzon

Voor de langslapers onder ons zal het geen goed nieuws zijn, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat een wandeling in het vroege ochtendlicht wonderen kan doen als je een gezond gewicht wilt bereiken of behouden. Het felle ochtendlicht zorgt ervoor dat onze interne klok begrijpt dat het tijd is om aan de slag te gaan en dus wordt het metabolisme op gang gebracht.

Dit is gebleken uit kleinschalig Amerikaans onderzoek. Uit de resultaten bleek dat de personen die iedere dag vroeg buiten kwamen, aanzienlijk beter op gewicht waren dan vergelijkbare proefpersonen die veel en lang binnen zaten. Belangrijke factoren die behalve het buiten zijn een rol speelden waren onder andere de felheid van het licht, de duur (minstens 20 minuten) én het tijdstip. Uit het onderzoek bleek dat het vooral belangrijk is om iedere dag tussen 8 en 12 in de ochtend buiten te zijn. Dit als soort bevestiging voor je interne klok dat de dag inderdaad begonnen is. Als je overdag vooral in (te) donkere ruimtes bent, kan het interne systeem in de war raken. Omdat kunstlicht niet dezelfde lichtintensiteit heeft als natuurlijk licht kan een kantoorbaan al voor een verstoord ritme zorgen. Zelfs als het bewolkt is, heeft buitenlicht meer namelijk meer intensiteit.

Als het mogelijk is, is het dus aan te raden zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar het werkwerk (of het station) te gaan ‘s ochtends, zodat je interne klok goed wakker wordt. Je kunt natuurlijk ook een flinke wandeling maken voordat je naar je werk gaat.

FotoFoto: Flickr.com
Fotograaf: Susanne Nilsson

 

 

Kinderen houden echt van mierzoet

Gepost op maart 26, 2014 om 16:22 in Blog, Nieuws door Jeanine van Kollenburg

kind snoepEn ook van flink veel zout trouwens. Dat is gebleken uit onderzoek van het Amerikaanse Monell Chemical Senses Center. Ze voerden een onderzoek uit onder 101 kinderen en hun ouders. De lichamelijke kenmerken van de proefpersonen werden bekeken en daarnaast bestond het experiment uit het proeven van verschillende hapjes.

Zoet!
De kinderen en de ouders kregen, verdeeld over verschillende onderzoeksdagen, hapjes vruchtengelei met zes verschillende concentraties suiker (die dus meer of minder zoet waren). Er werd aan de proefpersonen gevraagd welke ze het lekkerst vonden.

Zout!
Daarbij kregen de kinderen en ouders ook crackertjes te eten, met zes verschillende concentraties zout. De crackers die je in de winkel koopt bevatten gemiddeld 2,9% zout. De crackers in het experiment varieerden tussen de 0,8 en 6,12%. Ook hiervan mochten de proefpersonen aangeven welke ze het lekkerst vonden.

En?
Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de voorkeur voor zoet en/of zout van de kinderen samenhangt met de voorkeur van hun moeders. Maar, de voorkeur van de kinderen was veel extremer. Als de ouders een voorkeur hadden voor zoet, hadden de kinderen een voorkeur voor héél.erg.zoet. Voor zout werden dezelfde resultaten gevonden. Daarnaast bleek dat kinderen die van heel zoet hielden, ook voorkeur voor heel zout hadden.

Dus mocht je je afvragen waarom kinderen het liefst van die bontgekleurde, mierzoete snoepjes eten? Ze vinden ze gewoon echt lekker.