Overgewicht
Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) bij kinderen komt de laatste jaren steeds vaker voor. Een op de zeven kinderen tussen 4 en 12 jaar is te dik of dreigt dat te worden. Dat komt meestal door verkeerde eetgewoonten en te weinig beweging. Kort gezegd komt het er op neer dat overgewicht ontstaat als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Maar wanneer is een kind te dik? Bij kinderen moet je rekening houden met hun groeifase (leeftijd) en het geslacht. Aan de hand van je BMI, die je ook via onze website kunt berekenen, kun je zien of je gezond of ongezond bent.
- Minder dan 25 kg is gezond
- Tussen de 25 kg en 30 kg is zwaar (overgewicht)
- meer dan 30 kg is te zwaar (ernstig overgewicht)
Hoe voorkomt u overgewicht bij uw kind?
Om overgewicht bij uw kind te voorkomen is het van belang goed te letten op wat uw kind eet en hoeveel uw kind beweegt. tipts die u als ouder kunnen helpen bij het nagaan hiervan:
- Zorg dat uw kind de juiste basisvoeding binnekrijgt.
- Eet met regelmaat op gezette tijden. gebruikdrie hoofdmaaltijden per dag en laat uw kind niet te vaan tussendoortjes nemen (maximaal 4 per dag). Gee fuw kind minder vette tussendoortjes zoals: popcorn, biscuits of een rijstewafel.
- Zorg voor niet te vette maaltijden. Let met koken op de hoeveel vet die u gebrikt. Kies voor halfvolle producten en magere vleessoorten. Haal minder snoep, chips en frisdranken in huis.
- Geef de voorkeur aan (vruchten)thee, halfvolle melk, karnemelk en water i.p.v. yoghurtdranken, limonade en snoep.
- Dwing uw kind niet met eten. Als het zijn hoofdmaaltijd niet op lust, minder dan met de tussendoortjes.
- Geef uw kind geen eten of drinken terwijl ze aan het spelen zijn. Geef ze drinken en eten in rust, bijvoorbeeld aan tafel.
- Gebruik eten niet als beloning.
- Geef als ouder een goed voorbeeld aan uw kind, let hierbij op het eet- en beweegpatroon.
- Laat uw kinderen lekker buitenspelen en fietsen, ga samen zwemmen of een (bos)wandeling maken. Zorg dus voor voldoende beweging.